لطفا قبل از بستن کمربند و سفر با آسانسور به ماه مطمئن شوید تکنسین های فنی، بازدیدهای لازم برای سرویس و نگهداری را انجام داده باشند. در واقع ضرورت سرویس و نگهداری آسانسور موضوعی است که باید به آن توجه ویژهای داشته باشید.
شاید 20 سال بعد، شنیدن این جمله در حالی که دارید لباس مخصوص فضا نوردی می پوشید به اندازه امروز عجیب نباشد، زیرا شرکت فضایی ژاپنی ابایاشی Obayashi یکی از شرکتهایی است که تصمیم گرفته است تا 2030 آسانسور مخصوص برای سفر به کره ماه بسازد و تا 2050 از آن بهره برداری کند! اما آنچه مسلم است چه تصمیم داشته باشید برای دید و بازدید از آشنایان خود با آسانسور فضایی به کره ماه سفر کنید یا برای تعویض پوشال های کولر آبی تان به پشت بام سری بزنید لازم است پیش از هر چیز مطمئن شوید بازدیدهای ماهیانه سرویس و نگهداری آسانسور انجام شده است و قرار نیست در تونل وحشت گیر بیفتید!
پس اگر مسئول ساختمان هستید یا قرار است برای خرید و نصب آسانسور اقدام کنید پیشنهاد می کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا بدانید چرا آسانسور نیاز به سرویس و نگهداری دارد؟
مهمترین بخش از خدمات پس از فروش، سرویس و نگهداری است که برای بهبود کارایی و عمر محصولات نصب شده، به طور منظم انجام می شود و به آن تعمیر و نگهداری پیشگیرانه (PM) هم گفته می شود. انجام تعمیر و نگهداری پیشگیرانه منظم و دوره ای تجهیزات و دارایی ها برای فعال نگه داشتن آنها و جلوگیری از هرگونه خرابی غیرمنتظره و پرهزینه را سرویس و نگهداری می نامند. اکنون نگاهی به ساختار این قطار بالابر بیندازیم تا بدانیم چرا نیاز به تعمیر، سرویس و نگهداری دارد؟
به یاد داشته باشید که هزینه نصب و نگهداری آسانسور سرمایه گذاری برای ایمنی و آسایش شماست. تصور کنید آسانسوری که شما را به ایستگاه فضایی میبرد، نیاز به چکهای مداوم و سرویسهای دورهای دارد. پس، از همان روز اول نصب آسانسور، بهتر است برنامهای منظم برای سرویس و نگهداری داشته باشید؛ زیرا هزینههای کم برای نگهداری آسانسور، شما را از مشکلات بزرگ هزینه های زیاد دور نگه میدارد. فایل زیر نرخنامه مصوب اتحادیه آسانسور و پله برقی برای قرارداد سرویس و نگهداری میباشد، برای اطلاع از هزینه سرویس و نگهداری در سال 1403، فایل زیر را دانلود کنید.
نرخنامه سرویس و نگهداری ۱۴۰۳.pdf
تصور کنید عجله دارید و آسانسور بهموقع نمیرسد یا وسط راه متوقف میشود. اینجاست که تعمیر و نگهداری منظم اهمیت بسیار دارد. آسانسور هم مثل هر دستگاه دیگری نیاز به رسیدگی مداوم دارد تا بدون نقص کار کند و شما را از دردسرهای خرابیهای ناگهانی نجات دهد. سرویسهای دورهای و تعمیر بهموقع، نیاز ضروری است که از خرابی و مشکلات جلوگیری کند. پس قبل از اینکه مشکلات کوچک به مسئال جدی تبدیل شود، حتماً برنامهریزی منظم برای نگهداری و سرویس آسانسور داشته باشید. در این راستا میتوانید با شرکت اوج لیفت و با شماره 0513103 داخلی 103 تماس بگیرید.
انجام سرویسهای دورهای، به تشخیص و رفع مشکلات کوچک قبل از تبدیل شدن به مشکلات جدی کمک میکند و ایمنی و عملکرد آسانسور را تضمین میکند.
تعمیرات دورهای آسانسور، شامل رفع عیب های آسانسور و تعویض قطعات آسیبدیده است که به حفظ کارایی و جلوگیری از خرابیها و اتفاقات ناگهانی آسانسور کمک میکند.
آسانسور یک قطار برقی بدون راننده است که مسافران خود را بین طبقات یک ساختمان جا به جا می کند. این کوپه در تونلی عمودی حرکت می کند که در دل ساختمان قرار گرفته است و ایستگاههایش طبقات آن ساختمان است. ساختمان هر آسانسور از 5 بخش اصلی تشکیل شده است:
چاه آسانسور
موتورخانه آسانسور
کابین آسانسور
چاهک آسانسور
ایستگاه های توقف
چاه آسانسور | همان تونل عمودی است که کابین آسانسور در آن حرکت می کند. آهن کشی و نصب ریل ها برای هدایت کابین روی دیواره های این تونل انجام می گیرد. |
موتورخانه | موتورخانه آسانسور تنها محل قرار گیری موتور نمی باشد بلکه تابلو فرمان، تابلوی برق سه فاز، گاورنر، درایو یا سیستم کنترل سرعت آسانسور و تجهیزات آتش نشانی هم در آن قرار می گیرند. |
کابین آسانسور | کابین آسانسور همان کوپه قطار برقی است که مسافران یا بار را جابه جا می کند و دارای چراغ های روشنایی، دکمه انتخاب طبقه، دکمه بسته یا باز شدن در برقی، زنگ هشدار، فن، و احتمالا تلفن دیواری ست. |
چاهک آسانسور | چاهک یا پیت به فاصله بین پایین ترین ایستگاه آسانسور تا کف چاه آسانسور گفته میشود که مهمترین کارکرد آن نصب ضربه گیر برای جلوگیری از برخورد شدید کابین به کف چاه آسانسور است. |
ایستگاههای توقف | ایستگاههای سوار و پیاده شدن در هر طبقه است. این ساختمان با هماهنگی چندین سیستم مرتبط به هم، عملکرد آسانسور را ممکن می سازد. |
سرویس آسانسور باید هر ۳ تا ۶ ماه یک بار انجام شود تا عملکرد بهینه آن حفظ شود.
با سرویس منظم، فرسودگی قطعات به حداقل میرسد و عمر آسانسور افزایش مییابد.
چک کردن منظم قطعات حیاتی به افزایش ایمنی کاربران کمک میکند و احساس آرامش بیشتری را ایجاد مینماید.
نگهداری مرتب از آسانسور به حفظ ارزش ساختمان و سرمایهگذاری شما کمک میکند.
عملکرد درست آسانسور وابسته به کارکرد صحیح سیستم های آن و ارتباط آنها با هم به عنوان یک ساختار یکپارچه است. هر آسانسور دارای 4 سیستم اصلی است:
سیستم نیروی محرکه
سیستم کنترل و فرمان آسانسور
سیستم آونگ یا تعلیق آسانسور
سیستم ایمنی آسانسور
هر ساز و کاری که نیروی لازم برای حرکت آسانسور را فراهم می کند. در آسانسورهای کششی، این کار توسط موتورهای گیربکسی یا گیرلسی انجام می شود و در آسانسورهای هیدرولیکی، توسط الکتروموتوری که باعث پمپاژ روغن داخل سیلندر و حرکت جک می شود.
سیستمی که کابین آسانسور را به سیستم نیروی محرکه متصل می کند و حرکت و توقف آسانسور در چاه آسانسور را امکان پذیر می کند.
این سیستم در حکم مغز آسانسور است و فرایند کار آن دارای 3 مرحله است:
دریافت اطلاعات: سه نوع اطلاعات ورودی به سیستم ارسال می شود.
یک | اطلاعاتی که بوسیله تجهیزات الکتریکی از بخش های مختلف سیستم آسانسور دریافت می کند مانند موقعیت مکانی کابین، سرعت موتور، وضعیت ترمزها و درب کابین. |
دو | درخواستهایی که از طریق دکمه ها یا شستی های کابین و طبقات آسانسور ارسال می شود |
سه | فرمان هایی که از طریق جعبه رویزیون بالای کابین دریافت می کند |
پردازش اطلاعات: در این مرحله اطلاعات دریافتی را براساس برنامه ای که به آن داده شده است، اولویت بندی و پردازش می کند.
صدور فرمان دریافت اطلاعات: در این مرحله فرمان را بر اساس پردازش انجام شده صادر می کند.
با توجه به اهمیت ایمنی آسانسور، تمام اجزای آن با ضریب ایمنی بالاتری ساخته و نصب می شوند؛ به علاوه دارای سیستم ترمز اضطراری دومرحله ای و ضربه گیر در کف چاه آسانسور است تا در هنگام بروز حادثه از سقوط آسانسور جلوگیری کند. تجهیزاتی که برای جلوگیری از سقوط آسانسور و به حداقل رساندن آسیب های احتمالی استفاده می شوند شامل دستگاه کنترل مکانیکی سرعت(گاورنر) و دستگاه ترمز ایمنی (پاراشوت) و ضربه گیرها (بافر) می باشد.
اکنون با توجه به آشنایی با ساختمان آسانسور و سیستم های عملیاتی آن می توان هدف از سرویس و نگهداری آسانسور را در این دوبند خلاصه کرد:
انجام بازدیدهای دوره ای از آسانسور برای بررسی عملکرد سیستم های آسانسور
انجام سرویس، اصلاح، تعمیر یا تعویض برای بهبود کارایی و پیشگیری از خرابی های غیر منتظره
میزان هماهنگی این سیستم ها با هم به عنوان یک ساختار یکپارچه، شرایط نگهداری و کارایی و عملکرد قطعات و تجهیزات مکانیکی، الکتریکی و الکترونیکی
برای این کار شرکتهایی که سرویس و نگهداری آسانسور را انجام میدهند چک لیستی از بازدیدها و سرویس های لازم تهیه می کنند، برای آگاهی از چک لیست بازدیدهای دوره ای سرویس و نگهداری آسانسور پیشنهاد میکنیم مقاله چک لیست سرویس آسانسور را مطالعه کنید.
در این مقاله با عنوان چرا آسانسور به سرویس و نگهداری نیاز دارد؟ پس از گریزی به آسانسورهای فضا پیما و نیاز مشترک آنها با آسانسورهای ساختمانی به سرویس و نگهداری، در ابتدا سرویس و نگهداری پیشگیرانه را تعریف کردیم. سپس آسانسور، بخش های ساختمانی آن، سیستم های بالابر و عملکرد و ارتباط آنها با هم را معرفی کردیم و در نهایت هدف از سرویس و نگهداری آسانسور را بیان کردیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های 3103-051 وداخلی 103 و 125 تماس بگیرید.
عکس های بیشتر
تفاوت گاورنر و پاراشوت
سوالات متداول
سرویس و نگهداری چیست؟
انجام تعمیر و نگهداری پیشگیرانه منظم و دوره ای تجهیزات و دارایی ها برای فعال نگه داشتن آنها و جلوگیری از هرگونه خرابی غیرمنتظره و پرهزینه را سرویس و نگهداری می نامند.
پنج بخش اصلی ساختمان یک آسانسور را معرفی کنید.
چاه آسانسور، موتورخانه، کابین، چاهک و ایستگاههای توقف
فرایند کار سیستم کنترل و فرمان آسانسور دارای چند مرحله است؟
این سیستم در حکم مغز آسانسور است و فرایند کار آن دارای 3 مرحله است: دریافت اطلاعات، پردازش اطلاعات، صدور فرمان