خرابی آسانسور یکی از بدترین معضلات برای مالکان و ساکنین هر ساختمان است. بهترین راه برای جلوگیری از خرابی های آسانسور، اتخاذ تصمیمات هوشمندانه و پیشگیرانه است که شامل شناسایی علت خرابی آسانسور، خطرات احتمالی و رفع فوری آنها میشود.
خرابی های آسانسور ممکن است بنا به دلایل مختلفی رخ دهد. از مهمترین علت های خرابی آسانسور میتوان به استفاده نادرست از آسانسور، تعمیر و نگهداری غیر اصولی آسانسور، اضافه بار، مشکلات فنی، رشد شهرنشینی و در نتیجه ترافیک بالای ساختمانها اشاره کرد. در این مطلب، ما قصد داریم توضیح دهیم که چگونه آسانسور ممکن است خراب شود و در صورت بروز مشکلات باید چه کاری انجام دهیم.
آسانسور خراب میتواند شرایطی اضطراری و دغدغه آور باشد، به خصوص اگر افراد در داخل آن باشند. آسانسور خراب ممکن است به دلایل گوناگونی مثل نقص فنی، قطع شدن برق یا مشکلات سیستمهای ایمنی پیش بیاید. در این وضعیت، حفظ آرامش خیلی مهم است؛ زیرا آسانسورها به طور معمول سیستمهای ایمنی دارند که مانع از وقوع حوادث جدی میشوند. بهترین اقدام این است که از دکمههای اضطراری در آسانسور یا تلفن همراه برای تماس با خدمات اضطراری استفاده کنید. افرادی که خارج از آسانسور هستند باید به نگهبانان ساختمان خبر دهند تا کمک سریع ارائه گردد. هم چنین، اطلاعات داشتن در مورد استفاده از آسانسور و رعایت کردن نکات ایمنی میتواند در پیشگیری از بروز این نوع مشکلات تأثیرگذار باشد.
آسانسورها نیز مانند هر سیستم مکانیکی یا الکتریکی دیگری دچار مشکلات و خرابی میشوند. با توجه به اینکه خرابی های آسانسور یک عامل جدی تهدید کننده جان مسافران است، بررسی و رفع علل خرابی آسانسور بسیار ضروری است. آسانسور خراب میتواند صدمات جدی به افراد درون آسانسور وارد کند. خرابی اسانسور دلایل متفاوتی دارد؛ از قطع برق و لرزش آسانسور گرفته تا توقف ناگهانی و خرابی دربها. به هر حال تعمیر و نگهداری آسانسور باید اولویت اصلی آسانسور محل کار یا زندگی شما باشد تا از بروز خرابی آسانسور جلوگیری شود.
دانستن علل مختلف خرابی آسانسور بسیار مهم است. برای اینکه میزان مشکلات آسانسور ساختمان خود را به حداقل برسانید، مهم است که با دلایل خرابی آسانسور و روشهای رفع آنها به خوبی آشنا شوید و نسبت به برطرف کردن آنها سریعا اقدام کنید. برای آشنایی با مشکلات رایج آسانسور و نحوه رفع آنها به ادامه مطلب مراجعه کنید.
جابجایی وسایل سنگین با آسانسور
بی توجهی به ظرفیت مجاز آسانسور
حرکت آسانسور با سرعت بالا و غیر مجاز
عدم سرویس دورهای و منظم آسانسور
لرزش و تکان بیش از حد کابین آسانسور
قطع برق به صورت مداوم
روشنایی مداوم لامپها و فن تهویه کابین
فشردن بیش از حد دکمههای آسانسور
خیس شدن مداوم کابین آسانسور
پریدن در کابین آسانسور،لگد زدن و یا ضربه وارد کردن به درب و شاسی آسانسور
روغنکاری آسانسور با روغن نامرغوب یا روغن کثیف
برخی از مشکلات ناشی از استفاده از روغن کثیف در آسانسور شامل موارد زیر است.
علت | مسئله |
ساییدگی چرخ تاج دنده و چرخ فلکه آسانسور | کاهش سرعت و توقف آسانسور |
خوردگی و زنگ زدن قطعات | عملکرد نادرست آسانسور |
افزایش دمای تابلو فرمان و موتور آسانسور | آتش گرفتن قطعات الکتریکی آسانسور |
آلودگی هوا: برای تهویه هوای درون کابین آسانسور باید از فن مخصوص استفاده شود. در برخی از ساختمانها به جای استفاده از فن برای تهویه هوای درون کابین، از هوای خارج از ساختمان استفاده میشود. استفاده از این روش باعث ورود گردوغبار به کنتاکتهای سیستم کنترل آسانسور و خرابی آنها میشود. گردوغبار بیش از حد نیز باعث افزایش خرابی قطعات میشود.
رطوبت بیش از حد: پیشتر درباره تأثیرات مخرب استفاده از هوای بیرون به جای فن آسانسور صحبت کردیم. در صورت استفاده از هوای بیرون به جای فن و تهویه کننده هوا، رطوبت نیز وارد سیستم آسانسور شده و قطعات دچار خرابی میشوند.
سایش چرخ فلکه: برای جلوگیری از این اتفاق، باید فشار سیم بکسل به خوبی تنظیم شود. به همین منظور توصیه میشود این مورد را با سرویسکاران و متخصصان در میان بگذارید.
عملکرد نادرست یاتاقان: وجود ارتعاش در موتور آسانسور، عامل اصلی عملکرد نادرست یاتاقان است. در این شرایط تنها راه پیشگیری از خرابی آسانسور، قرار دادن یک درایو فرکانس بر سر راه جریان است. این عمل، موجب کم شدن سر و صدای درون آسانسور و همچنین تضمین کیفیت آن میشود.
مصرف بیش از حد انرژی: مصرف انرژی در آسانسورهای قدیمی بسیار بیشتر از آسانسورهای جدید است. این مصرف بالا موجب افزایش دما، ارتعاش و خرابی قطعات میشود. به همین منظور به مالکان ساختمانها توصیه میشود نسبت به بازسازی آسانسور خود اقدام کنند. استفاده از درایو فرکانس برای کنترل سرعت و جریان موتور نیز ضروری است.
افزایش دما: دمای داخل آسانسور تاثیر مستقیمی بر وضعیت قطعات آن دارد. بنابراین افزایش دما، یکی از عوامل اصلی خرابی قطعات است. به طور کلی دمای استاندارد یک آسانسور 40 الی 45 درجه است. البته این مستلزم تجهیز آسانسور به سیستم تهویه و قطعات خنک کننده درون آسانسور است. در غیر این صورت افزایش دمای آسانسور تا 100 درجه نیز وجود دارد. افزایش دما که یک علت خرابی آسانسور است عوارض زیر را برای آسانسور به همراه دارد:
سوختن تابلو فرمان آسانسور
آسیب به ترمز آسانسور و توقف ناگهانی کابین
افزایش حرارت درونی موتور آسانسور و آسیب به سیم پیچها و سایر قطعات
مواردی که در بالا ذکر شد ممکن است دلایل مختلفی اعم از مشکلات فنی آسانسور، استفاده نادرست از این وسیله و همچنین عدم سرویس و نگهداری منظم و دورهای داشته باشد.
خرابی آسانسور ممکن است به علت های مختلف رخ دهد. موارد زیر برخی از این دلایل هستند:
مشکلات برق: خرابی سیستم های کنترلی یا مختل شدن تأمین برق
مشکلات مکانیکی: مثل خراب شدن بلبرینگ ها یا کابل ها و فرسودگی قطعات
حسگر های خراب: عدم شناسایی موقعیت کابین و درب حسگرها
عدم سرویس نگهداری منظم: نداشتن سرویس دوره ای منظم می تواند باعث خرابی شود.
اشکال در سیستم هیدرولیک: در آسانسورهای هیدرولیک، مشکل در پمپ یا سیلندر ممکن است خرابی ایجاد کند.
کار هایی که درصورت مواجه با خرابی آسانسور می توانیم انجام دهیم عبارتند از:
تماس گرفتن با خدمات تعمیر | اگر آسانسور مشکل داشت، در سریع ترین زمان به شرکت تعمیر و نگهداری اطلاع بدهید. |
استفاده نکردن از آسانسور | تا وقتی که مشکل حل نشده، از آسانسور استفاده نکنید. |
اطلاع دادن به مدیران ساختمان | به مسئولین یا مدیر ساختمان خود خبر دهید که کارهای لازم را انجام شود. |
حال که با چند علت خرابی آسانسور آشنا شدید، در ادامه قصد داریم عوارض و مشکلات ناشی از خرابی آسانسور را برای ساختمانها و افراد بیان کنیم.
قطعی مداوم برقی | این موضوع بیشتر در ساختمانهای پر تردد اتفاق میافتد. زیرا استفاده بیش از حد از آسانسور باعث نوسانات برق و تغییر ولتاژ میشود. در این صورت عملکرد موتور آسانسور دچار اختلال میشود. |
برق گرفتگی و آتشسوزی | آسانسور ممکن است بنا دلیل غیراستاندارد بودن سیستم برقرسانی آسانسور یا اتصالات اشتباه سیستم برقرسانی دچار آتشسوزی شده و منجر به برق گرفتگی افراد شود. |
توقف ناگهانی آسانسور | ممکن است تا به حال بارها هنگام سوار شدن در آسانسور، با توقف ناگهانی آسانسور مواجه شده باشید. این مشکل در اثر معایب الکتریکی و الکترونیکی ایجاد میشود. با انجام منظم سرویس و نگهداری دورهای میتوان تا حدودی این مشکل را کاهش داد. |
معطلی زیاد مسافران | هنگامی که آسانسورها دچار خرابی میشوند، ممکن است سرعت آنها کاهش یابد. البته کاهش رله معیوب یا سیستم قدیمی آسانسور نیز موجب کاهش سرعت آسانسور و افزایش مدت زمان انتظار مسافران شود. |
اختلال درب طبقه آسانسور | یکی از عوارض خراب شدن آسانسورها، عدم باز شدن درب طبقه است. این مشکل به علت فاصله زیاد قفل طبقه با درب باز کن ایجاد میشود. زیرا در این شرایط، کمان نمیتواند قفل را به عقب براند. |
بالا رفتن دمای موتور | نیم سوز شدن موتور آسانسور، موجب افزایش جریان الکتریکی دریافتی آن میشود. زیرا ساختار سیم پیچهای اصلی و کمکی به گونهای است که امکان اتصال حلقه یا کلاف به کلاف در آنها وجود دارد. این ساختار موجب کاهش مسیر جریان الکتریکی و افزایش دمای موتور میشود. |
گیر کردن آسانسور | دلایل گیر کردن آسانسور عبارتنداز: گیرپاژ گیربکس آسانسور، اختلال در چشمی آسانسور، خروج کابین آسانسور از ریل راهنما و جمع شدن سیم فولادی روی کابین آسانسور |
هزینهها بسته به علت خرابی آسانسور، نوع و میزان آن متفاوت هستند. به صورت کلی ممکن است خرابی آسانسور جزئی و ساده و یا گسترده باشد. خرابیهای ساده شامل تعویض لامپ، کلید، فن، قفل و ... است.
خرابیهای گسترده و اساسی آسانسور منجر به تعویض موتور، تابلو کنترل آسانسور، ترمز، چرخدنده و ... میشوند.
پرداخت هزینه خرابی آسانسور نیز نسبت به نوع خرابی به عهده مالک یا مستأجر است. در صورتی که خرابی به علت فرسودگی و عمر بالای قطعات باشد، پرداخت هزینه به عهده مالک است.
طبق قانون تملک آپارتمانها در صورتی که علت خرابی آسانسور استفاده نادرست از آن باشد، پرداخت هزینه مربوط به خرابی به عهده مستأجر است.
لرزش آسانسور ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. موارد زیر بعضی از متداول ترین دلایل هستند:
تراز نبودن آسانسور
بالانس نبودن کابین: توزیع نامتقارن بار داخل کابین
خرابی در سنسورها یا سیستم کنترلی: درست کار نکردن سنسورها
مشکلات در موتور: سالم نبودن یا کارکرد اشتباه موتور آسانسور
اشکال در سیستم تعلیق: سایش یا خرابی در کابلها، بلبرینگها یا قرقرهها
درایو یکی از قطعات الکتریکی آسانسور است که نقش آن کنترل دور سرعت موتور آسانسور است. هنگامی که دو ترمینال مثبت به یکدیگر متصل شوند درایو فعال میشود. البته عملکرد صحیح این قطعه آسانسور مستلزم نصب درست آن است در غیر این صورت شاهد خرابی درایو آسانسور خواهیم بود. در ادامه شما را با چند علت خرابی درایو آسانسور آشنا میکنیم. این موارد به عنوان علت خرابی برد آسانسور نیز محسوب میشوند.
عدم توازن موتور و ولتاژ تغذیه آسانسور
تنظیم نامناسب موتور آسانسور
کارکرد نادرست بلبرینگ آسانسور
نصب نادرست سیم بکسل بر روی فلکه موتور آسانسور
آسیب به سیم کشیهای آسانسور ر اثر افزایش دما
عدم تراز فلکه موتور و فلکه هرزگرد
بی توجهی به ظرفیت مجاز آسانسور
لرزش بیش از حد شاسی موتور آسانسور
عدم رغنکاری سیم بکسل در موعد مقرر
آلودگی بیش از حد هوا
کارکرد نادرست موتور آسانسور
خراب شدن آسانسور بیشتر به فرآیند خراب شدن اشاره میکند، یعنی زمانی که آسانسور به صورت غیرمنتظره دچار اختلال میگردد. خراب شدن آسانسور میتواند برای ساکنان یک ساختمان مشکلات مختلفی را ایجاد کند. این واقعه معمولاً به دلایل مختلفی ایجاد می شوند. زمانیکه یک آسانسور خراب میشود، افراد احتمال دارد که ناچار شوند از پلهها استفاده کنند، که این مسئله به خصوص برای افراد دارای محدودیتهای حرکتی یا سالمندان سخت است. هم چنین، خرابی آسانسور میتواند سبب مختل شدن زندگی روزمره شود. بنابراین؛ نگهداری منظم و سرویسهای دورهای آسانسور برای پیشگیری از این مسائل بسیار مهم است.
قطع شدن برق یک علت خرابی آسانسور است که انسانها نقشی در ایجاد آن ندارند؛ اما مشکلات فنی و عدم استفاده صحیح از آسانسور مواردی هستند که میتوانید با اقدامات صحیح آنها را کاهش دهید. احتمالا شما نیز تابحال تجربه سوار شدن در آسانسوری خراب و دارای مشکل را داشتهاید. متاسفانه بسیاری از مالکان ساختمانها با سهل انگاری نسبت به تعمیر و نگهداری منظم آسانسور، میزان خرابی های آسانسور را افزایش میدهند.
با توجه به مواردی که ذکر شد، شما میتوانید فقط با رعایت نکات استاندارد استفاده از آسانسور، مانع از خرابی آسانسور در اثر استفاده نادرست از آن شوید. به این ترتیب شانس شما برای تائید در بازرسی ادواری آسانسور نیز افزایش مییابد. بنابراین با رعایت نکات زیر می توانید مشکلات آسانسور را کاهش دهید.
عدم حمل اجسام سنگین با آسانسور
پرهیز از فشردن مداوم دکمههای آسانسور
خودداری از سوار شدن در آسانسور در شرایط اضطراری اعم از آتشسوزی، سیل، زلزله و...
با بررسی دلایل خراب شدن آسانسور، به اهمیت سرویسهای دورهای آسانسور پی میبریم. آسانسور یک وسیله حمل و نقل عمودی است که میزان استفاده از آن زیاد است. به همین علت ممکن است قطعات آن فرسوده یا خراب شوند. بنابراین باید سرویس آسانسور به صورت دورهای و منظم انجام شود. در غیر این صورت ممکن است آسانسور دچار خرابیهای اساسی شود و مالکان ساختمان نیز مجبور به پرداخت هزینههای سنگین شوند.
ارزیابی و بررسی خرابی آسانسور
شرکت فنی و مهندسی اوج لیفت به شما این نوید را میدهد که برای پی بردن به علت خرابی آسانسور ساختمان خود دیگر نیازی نیست مدتهای زیادی را صرف پیدا کردن تعمیرکاران حرفهای کنید. اوج لیفت با بیش از 20 سال سابقه درخشان در حوزه خرید، فروش، طراحی، تولید و سرویس و نگهداری پله برقی اعتماد مشتریان زیادی را در سراسر ایران جذب کند. شما نیز میتوانید از طریق تماس با اوج لیفت، تشخیص صحیح دلایل خرابی آسانسور ساختمان خود و تعمیر و نگهداری آن با کمترین هزینه و با کیفیت بالا را به ما بسپارید.
بیشتر بخوانید:
تعمیر و نگهداری پیشگیرانه آسانسور
عکس های بیشتر
تفاوت گاورنر و پاراشوت
سوالات متداول
افزایش دما چه تاثیری بر خرابی آسانسور دارد؟
بالا رفتن دمای آسانسور، عوارض و خطرات زیادی برای آسانسور به همراه دارد که مهمترین آن خرابی قطعات است.
تاثیر تعمیر و نگهداری پیشگیرانه آسانسور در کاهش خرابی آن چیست؟
در صورتی که تعمیر و نگهداری آسانسور به صورت منظم انجام شود، خرابیها به درستی تشخیص داده میشود و از خرابیهای سنگین جلوگیری میشود.
هزینه های تعمیر آسانسور چقدر است؟
برای تعمیر خرابیهای آسانسور نمیتوان قیمت واحدی در نظر گرفت. عوامل اندازه و نوع خرابی آسانسور و دلیل آن در هزینههای خرابی آسانسور موثر هستند.