بازرسی ادواری آسانسور نوعی بازرسی فنی است که توسط بازرسان فنی مورد تائید اداره استاندارد و با هدف بررسی سلامت و نحوه عملکرد آسانسور انجام میشود. بازرسی ادواری آسانسور در فواصل زمانی مشخص و توسط شرکتها و افراد معتبر انجام میشود. پس از تائید آسانسور توسط بازرسان گواهینامه استاندارد برای آسانسور صادر میشود. برای آشنایی بیشتر با این نوع بازرسی، مراحل و مدارک لازم آن تا پایان مقاله همراه ما باشید.
یکی از قوانین و ضروریات استانداردهای ملی مرتبط با آسانسور، انجام بازرسیهای ادواری آسانسور است. هدف از انجام این بازرسی، مطابقت آسانسور با الزامات ایمنی و فنی و صدور گواهی سلامت آن است. بازرسان مورد تائید اداره استاندارد باید به صورت دورهای و در فواصل زمانی منظم از آسانسورهایی که درخواست بازرسی ادواری آنها ثبت شده است بازدید کنند. در این بازدید موارد زیر مورد بررسی قرار میگیرند.
بررسی قطعات و تجهیزات آسانسور
عملکرد آسانسور
رعایت نکات ایمنی
بررسی مستندات و گواهینامههای لازم
در جدول زیر میتوانید استانداردهای ملی مربوط به بازرسی ادواری آسانسور را مشاهده کنید.
نام استاندارد | شرح استاندارد |
استاندارد ملی ایران شماره 1-6303 | استانداردهای اجباری برای طراحی، ساخت، نصب، راه اندازی و تعمیر و نگهداری و بازرسی آسانسورهای برقی |
استاندارد ملی 1-6304 | استانداردهای اجباری برای طراحی، ساخت، نصب، راه اندازی و تعمیر و نگهداری و بازرسی آسانسورهای هیدرولیکی |
رفت و آمد در طبقات مختلف ساختمانهای مرتفع امروزی بدون استفاده از آسانسور و پله برقی بسیار مشکل و طاقت فرسا است. به همین علت آسانسور به یکی از تجهیزات حمل و نقل مکانیکی پر کاربرد در ساختمانها تبدیل شده است. سلامت و عملکرد صحیح این وسیله، در گرو تعمیر و نگهداری منظم آسانسور توسط شرکتهای معتبر است. علاوه بر آن کلیه قطعات آسانسور به منظور اطمینان از عملکرد درست و کیفیت بالا باید توسط شرکتهای ذیصلاح مورد تست و بررسی قرار بگیرند. البته بازرسی ادواری آسانسور باید فقط باید توسط بازرسان اداره استاندارد انجام شود. زیرا مطابق با استاندارد 1-6303 آسانسور، تعمیرکاران و شرکتهای ارائه دهنده خدمات آسانسور مجوز و امکان بازرسی ادواری آسانسور را ندارند.
کلیه دستگاهها برای فعالیت خود به دریافت مجوز از سازمان استاندارد نیاز دارند. آسانسور نیز از این قاعده مستثنی نیست. خبر اجباری شدن بازرسی ادواری آسانسور و ضرورت انجام آن در سال 1382 منتشر شد. البته شرط اصلی اجرایی شدن کلیه قوانین، برخورداری از ضمانت اجرایی است. در غیر این صورت توصیه مسئولین، اولتیماتومهای سازمان استاندارد و مراجع مربوطه و حتی بازرسیهای دورهای رایگان آسانسور نیز کارساز نخواهد بود.
مطابق با قانون 22-2-6 مبحث مقررات ملی ساختمان، به منظور تامین کافی ایمنی آسانسورها و اطمینان از عملکرد آنها مدیران و مالکان هر ساختمان باید مدیران ساختمان نسبت به 2 مورد زیر اقدام کنند.
مراجعه به شرکتهای معتبر در زمینه سرویس و نگهداری آسانسور
انجام بازرسیهای ادواری آسانسور به صورت منظم
البته بازرسان فنی آسانسور در صورت اطمینان از سرویسهای منظم توسط تعمیرکاران مورد تائید سازمان استاندارد گواهی بازرسی ادواری را صادر میکنند. اعتبار این گواهی یک ساله است و مدیران ساختمان باید پس از یک سال نسبت به تمدید آن اقدام کنند.
مطابق با مصوبه اعلام شده در جلسه 97 شواری عالی استاندارد، آسانسور از جمله مواردی است که انجام بازرسی ادواری برای آن الزامی و اجباری است. از این رو فقط آسانسورهای دارای تائیدیه معتبر بازرسی از سازمان استاندارد مجاز به فعالیت هستند. با توجه به اینکه آسانسورهای فاقد گواهی بازرسی ایمنی آسانسور موفق به دریافت پایان کار ساختمان نخواهند شد کلیه مسئولین ساختمانها برای بازرسی ادواری آسانسور در ساختمان خود و دریافت گواهینامه آن اقدام میکنند.
نحوه ثبت نام بازرسی ادواری آسانسور چگونه است؟ مدیران و مالکان ساختمان که مسئول اصلی تامین ایمنی آسانسورهای ساختمان هستند موظفند با مراجعه به آدرس اینترنتی lift.isiri.gov.ir نسبت به ثبت نام برای بازرسی دورهای آسانسور اقدام نمایند.
مرحله بازرسی و تعداد توقفهای هر آسانسور، 2 عامل موثر بر تعیین نرخ نهایی بازرسی ادواری آسانسور هستند. شما میتوانید در جداول زیر به ترتیب هزینه بازرسی آسانسور ادواری و بازرسی آسانسور برقی در سال 1402 را مشاهده نمائید. این نرخ در تاریخ 07/04/1402 و از طرف سازمان ملی استاندارد تعیین شده است.
هزینه قابل پرداخت برای تشکیل پرونده و بازرسی اول و دوم و سوم برای هر دستگاه آسانسور ادواری از مورخه 1402/04/07:
نکته: در ساختمانهای بیشتر از 12 طبقه هزینه بازرسی مازاد به ازای هر طبقه، 832/523 ریال است.
هزینه قابل پرداخت برای تشکیل پرونده و بازرسی اول و دوم و سوم برای هر دستگاه آسانسور برقی از مورخه 1402/04/07:
نکته: در ساختمانهای بیشتر از 12 طبقه هزینه بازرسی مازاد به ازای هر طبقه، 385/064/1 ریال است.
به منظور دریافت گواهی بارسی ادواری آسانسور شما باید 8 مرحله زیر را طی کنید.
مراجعه به پایگاه اینترنتی سازمان ملی استاندارد ایران و ثبت درخواست بازرسی دورهای آسانسور با هماهنگی شرکت تعمیر و نگهداری آسانسور ساختمان شما
تعیین شرکت بازرسی مربوطه و ثبت درخواست
مراجعه حضوری به شرکت مربوطه
ارائه مدارک درخواستی شرکت و پرداخت هزینه بازرسی ادواری آسانسور
حضور بازرس فنی آسانسور در ساختمان تا حداکثر 5 روز کاری
دریافت گواهی اولیه بازرسی آسانسور از بازرس و بررسی نواقص و موارد عدم انطباق
رفع نواقص و ایرادات احتمالی توسط مالک ساختمان
انجام بازرسی نهایی توسط بازرسان و صدور گواهینامه نهایی بازرسی ادواری آسانسور
برای دریافت بازرسی ادواری آسانسور باید مدارک زیر را تحویل دهید.
شماره | مدرک |
1 | رونوشت گواهینامه اولیه آسانسور |
2 | کپی کارت شناسایی ملی |
3 | فرم تکمیل شده درخواست بازرسی آسانسور به همراه کروکی محل مورد نظر برای بازرسی و بازرسیهای مجدد |
4 | پرداخت هزینه بازرسی ادواری آسانسور طبق تعرفه اعلام شده از سازمان استاندارد |
5 | ارائه قرارداد یک ساله سرویس و نگهداری و بیمه آسانسور |
نتیجه گیری
چنانچه مالکان ساختمان نسبت به استانداردسازی و تعمیرات دورهای آسانسور بی توجهی کنند، عواقب سختی گریبان گیر آنها و مسافران در آسانسور خواهد شد. به همین منظور دریافت گواهینامههای بازرسی دورهای آسانسور، عاملی مهم در کاهش خطرات و حادثههای درون آسانسور خواهد بود. به همین منظور شما میتوانید با استفاده از خدمات سرویس اوج و ارتباط با مشاوران اوج لیفت، ریسک خطرات درون آسانسور را کاهش دهید و مراحل دریافت گواهی استاندارد ادواری آسانسور را به درستی طی کنید.
سوالات متداول
هدف بازرسی ادواری آسانسور چیست؟
هدف از انجام این بازرسی، مطابقت آسانسور با الزامات ایمنی و فنی و صدور گواهی سلامت آن است.
بازرسی ادواری آسانسور از چه سالی اجباری شد؟
خبر اجباری شدن بازرسی ادواری آسانسور و ضرورت انجام آن در سال 1382 منتشر شد.
برای دریافت گواهینامه بازرسی ادواری آسانسور چه مدارکی لازم است؟
رونوشت گواهینامه اولیه آسانسور، کپی کارت شناسایی ملی، فرم تکمیل شده درخواست بازرسی آسانسور به همراه کروکی محل مورد نظر برای بازرسی و بازرسیهای مجدد، پرداخت هزینه بازرسی ادواری آسانسور طبق تعرفه اعلام شده از سازمان استاندارد، ارائه قرارداد یک ساله سرویس و نگهداری آسانسور و بیمه آسانسور از مدارک لازم برای دریافت گواهی استاندارد آسانسور هستند.
در ادامه بخوانید: