امروزه نصب آسانسور در همه ایستگاههای مترو، مراکز خرید و آپارتمانهای مرتفع نه تنها جزو الزامات است بلکه به خواسته مشتریان تبدیل شده است و باعث صرفه جویی در زمان و انرژی میشود. با توجه به افزایش تعداد ساختمانهای بلند مرتبه در افغانستان و پروژههای ساخت و ساز و شهرک سازی، همزمان نصب آسانسور در افغانستان نیز گسترش یافته است. اگر مایلید مراحل نصب آسانسور در افغانستان را بدانید توصیه میکنیم این مقاله را بخوانید.
آسانسور در افغانستان یکی از اجزای حیاتی در ساختمانها و از جمله وسایل حمل و نقل مکانیکی هستند که در ساختمانهای عمومی نقش ویژهای دارند. از آنجایی که در کشور افغانستان همانند سایر کشورها، شهرنشینی و صنعت ساخت و ساز با افزایش مداوم همراه است، نیاز به حضور آسانسور در افغانستان در انواع ساختمانها نیز به خوبی احساس میشود.
با وجود مشکلات اقتصادی و امنیتی در افغانستان، آسانسورها که جزئی از زندگیهای مدرن هستند از ساختمانها حذف نشدهاند و تقاضا برای خرید و نصب آسانسور در افغانستان رو به افزایش است. به طوری که این وسیله، تا حد زیادی موجب تسهیل زندگی روزمره و بهبود شرایط کاری و اجتماعی افراد شده است.
نصب آسانسور یک فرآیند پیچیده است که نیاز به تخصص و دقت کافی دارد. این کار شامل چندین مرحله است. از برنامه ریزی و طراحی، تا ساخت و راه اندازی؛ اما پیش از بررسی مراحل نصب آسانسور در افغانستان، لازم است با انواع سیستمهای بالابر آسانسور آشنا شویم.
به طور کلی چهار سیستم برای آسانسورها به کار میرود که شامل آسانسورهای پنوماتیک، هیدرولیک، کششی و درام پیچ هستند.
هر یک از این چهار سیستم، اتاقک کابین را با مکانیزم متفاوتی به حرکت در میآورند؛ اما عموماً همگی قطعات اصلی یکسانی دارند: بالابر، کابین آسانسور و سیستمی در بالا یا پایین برای حرکت کابین.
برای نصب آسانسور مراحل زیر را باید طی کنیم. در ادامه این مراحل را به صورت جداگانه شرح میدهیم.
ارزیابی کاربری و محل نصب آسانسور
تعبیه و آماده سازی چاله آسانسور
آهن کشی آسانسور
نصب ریلها
دیوارکشی آسانسور
ساخت اتاق موتورخانه
نصب درب طبقات
اجرای کابل کشی
نصب تابلو برق سه فاز آسانسور
نصب قطعات مکانیکال آسانسور
دریافت استاندارد آسانسور
اولین قدم برای نصب آسانسور در افغانستان، ارزیابی کاربری و محل نصب آسانسوراست. این موضوع شامل ارزیابی طرح ساختمان، در نظر گرفتن کاربری مورد نظر آسانسور و تعیین بهترین مکان برای چاه آسانسور است. سازنده آسانسور از نزدیک با مالک یا پیمانکار ساختمان همکاری خواهد کرد تا مطمئن شود که طرح نصب آسانسور با تمام قوانین و مقررات لازم و مورد تائید استاندارد مطابقت دارد.
در این مرحله از نصب آسانسور در افغانستان، چاله آسانسور و فضای کف آن آماده سازی میشود. شفت باید مطابق با استانداردهای دقیق ساخته شود تا مطمئن شویم میتواند وزن آسانسور و مسافران آن را تحمل کند و در برابر نیروهای ایجاد شده در حین کار مقاومت کند. کف چاله آسانسور محل قرارگیری برخی از قطعات مهم آسانسور از جمله بافرها، گاورنر، سکوی ضربه گیر و سینی کابین است.
از این رو آماده سازی آن اهمیت زیادی دارد. ارتفاع مورد نیاز از کف چاله تا سطح کفسازی شده برای اولین توقف آسانسور قبل از بتن ریزی کف چاله، حداقل باید 190 سانتیمتر باشد. جانپناه آسانسور در این چاله قرار میگیرد و سرویسکاران آسانسور در زمان بروز حادثه از این فضا استفاده میکنند.
آهن کشی آسانسور یعنی اجرای سازه فلزی در چاه آسانسور که تمام بارهای آسانسور به آن وارد میشود و محل اتصال ریلهای آسانسور است. در این مرحله از نصب آسانسور در افغانستان، آهن کشی بر اساس نقشه طراحی شده آهن کشی، اجرا میشود. در چاه آسانسور از سازههای فلزی با مقاومت بالا به منظور قرار گرفتن ریلهای آسانسور استفاده میشود.
فرایند اجرایی آهن کشـــی باید بر اساس استاندارد و نظارت نماینده فنی شرکت انجام شود. بعد از تائید و اخذ صــدور گواهی، تمامی آهن آلات برای مقاومت بیشــتر را ضد زنگ میزنند. در آسانسورهای استاندارد در گوشههای چاه آسانسور از نبشــی شماره 8 یا 10 و برای قسمت میانی از ناودانی شماره 6 یا 8 استفاده میکنند.
آهن کشی بر اساس نقشه طراحی شده شامل مراحل زیراست:
شاقول ریزی
تعیین محل قرارگیری صفحه پلیتها
تعیین خط تراز آهن کشی
کلاف بندی
پس از احداث بنای چاه آسانسور در افغانستان، باید تراز بودن دیواره و تیرهای چاه بررسی شوند که به این کار شاقول ریزی گفته میشود. برای شاقول ریزی، از بالا به هر ستون چاه آسانسور یک ریسمان آویزان میشود تا پس از اطمینان از شاقول بودن آهن کشی انجام گیرد.
این مرحله از نصب آسانسور در افغانستان، به ساختمانهای بتنی اختصاص دارد. در ساختمانهای بتنی برای مهار بهتر نیروهایی که به اتاقک آسانسور وارد میشود، صفحه پلیتهایی در چهار گوشه چاه آسانسور به صورت افقی جای گذاری میشود و با سیمان محکم میشوند.
به خطی که محل توقف آسانسور در طبقات مختلف را تعیین میکند خط تراز میگویند. عدم تنظیم درست این خط میتواند باعث ایجاد شکاف بین لبه ورودی آسانسور و سطح طبقه شود و بسیار خطرناک است. در این مرحله از نصب آسانسور در افغانستان، دیواری در پشت بام یا جلوی درب آسانسور کار گذاشته شده که خط تراز در نظر گرفته میشود. این دیوار با ناودانی و میلگرد جوشکاری یا گچ کاری شده تثبیت میشود.
در این مرحله ستونهای سازه آسانسور را به صورت افقی به هم وصل میکنند و در هم کلاف میشوند. کلافها به ترتیب در زیر چاه آسانسور قرار میگیرند. ابتدا یک کلاف در فاصله 30 سانتیمتری چاه و دیگری در فاصله 30 سانتیمتری سقف آسانسور قرار میگیرد. کلافهای میانی هم باید با فاصلههای 120 تا حداکثر 250 سانتیمتر نسبت به یکدیگر قرار بگیرند. مهمترین کلافی که در مرحله کلاف بندی اجرا میشود، کلاف دال است که در انتهای چاه آسانسور قرار میگیرد.
این ریلها که به ریلهای راهنما معروفاند به عنوان مسیرهای حرکت آسانسور عمل میکنند و برای عملکرد بدون لرزش و تکان به تراز دقیق نیاز دارند. نصب درست و دقیق ریلهای آسانسور، حرکت صاف کابین آسانسور در داخل چاه را تضمین میکنند.
ریلها از جنس فولاد به شکل حرف T و به طول ۵ متر ساخته میشوند. برای آنکه حرکت کابین نرم و آرام باشد، باید سطح ریلها ماشینکاری و کاملاً صاف و صیقلی گردند.
در این مرحله ابتدا چاله آسانسور را از سه طرف دیوار میکشند، سپس چاهک را از داخل، بهوسیله سیمان، خاک و گچ دیوارکشی میکنند. لازم است از مصالح باکیفیت مناسب برای دیوارکشی استفاده شود تا بعداً دچار مشکل نشود. بر اساس موقعیت ساختمان دیوارکشی اطراف چاهک به دو صورت زیر انجام میشود.
مراحل | شرح |
ورق کشی | تمامی ورقهای فلزی و پنلهای گچی که به کار برده میشود باید کامل رنگ شود ولی برای استفاده از ماسه و سیمان نیازی به این کار نیست. |
رابیس بندی | در این روش از تورهای فلزی مخصوص و نصب آجر بر روی آن استفاده میگردد. |
موتورخانه، محل قرارگیری اجزای آسانسور شامل تابلوی سه فاز برق اصلی، تابلوی کنترل فرمان، موتور، گاورنر و … است. فضای موتورخانه باید به اندازهای باشد که امکان جای دادن تجهیزات، فضای مناسب جهت تردد ایمن افراد مجاز و تعمیرات احتمالی را داشته باشد.
ابعاد باید بر اساس استانداردهای موجود در نظر گرفته شود با این همه حداقل ارتفاع موتورخانه باید دو متر باشد. همچنین دمای داخل موتورخانه حتماً در زمان کارکرد آسانسور باید بین ۵ تا ۴۰ درجه سانتیگراد باشد.
همچنین کپسول آتش نشانی ضد حریق باید حتماً در موتورخانه نصب گردد. لازم به ذکر است که در بالابر هیدرولیکی نیازی به احداث موتورخانه نیست.
پس از نصب درب آسانسور برای هر طبقه، باید دور آن با آجر یا پوشش فلزی دور چینی شود به گونهای که دورچینی با لبههای چارچوب درها، هم سطح باشد. درب طبقات به دو شکل لولایی و اتوماتیک یا سانترال و تلسکوپی نصب میشوند.
چنانچه در پروژه درب نوع تلسکوپی دو لته را انتخاب کرده باشیم کمترین عرضی که میتوان برای چاه آسانسور در نظر گرفت، یک و نیم برابر عرض مفید بازشوی درب به علاوه ۲۰ سانتیمتر است. این در حالی است که اگر در آسانسور از نوع سانترال باشد، کمترین عرضی که برای چاه آسانســـور باید در نظر گرفت تقریباً 2 برابر عرض مفید به علاوه ۲۰ سانتیمتر است.
یکی از مراحل نصب آسانسور در افغانستان اجرای کابل کشی است که باید به ترتیب زیر انجام شود.
نصب کابل برق سه فاز از محل نصب کنتور تا موتورخانه آسانسور
نصب سیم ارت (Earth)
نکته مهم: اگر فاصله کنتور تا محل نصب تابلو برق سه فاز، بیش از اندازههای استاندارد است، باید بر اساس میزان فاصلهی افزایش یافته محاسبه شده و در سایز کابل تغییرات لحاظ گردد.
در فاصلههای استاندارد از کابل ۵×۱۶ میلیمتر، برای آسانسورهای ۸ و ۱۳ نفره و از کابل ۵×۱۰ میلیمتر برای آسانسورهای ۴ و ۶ نفره استفاده میگردد.
برای تابلو برق آسانسور تجهیزات زیر باید تهیه و نصب شود.
برای آسانسورهای ۴ و ۶ نفره: سه عدد فیوز ۲۵ آمپر
برای آسانسورهای ۸ و ۱۳ نفره و باری: سه عدد فیوز ۵۰ آمپر
کلید گردان ۶۳ آمپر
سه عدد چراغ سیگنال برای سه فاز
نصب پریز و فیوز مینیاتوری برای روشنایی موتورخانه، روشنایی داخل چاهک و فن موتورخانه
تعبیه ترموستات برای تنظیم دمای موتورخانه و کاهش اتلاف انرژی
در این مرحله از نصب و راه اندازی آسانسور در افغانستان، تمامی عملیات نصب قطعات مکانیکی باید با دقت انجام گیرد. این عملیات شامل نصب قطعات زیر است:
موتور آسانسور
شاسی موتور آسانسور
کابین آسانسور
فلکه هرزگرد آسانسور
گاورنر آسانسور
پاراشوت آسانسور
سایر قطعات مکانیکال آسانسور شامل یوک کابین آسانسور، سیم بکسل، وزنه تعادل، قلاب سربکسل، کفشک آسانسور، وزنه جبران آسانسور، شالتر و علائم ظرفیت هستند.
پس از انجام دقیق و درست تمام مراحل نصب آسانسور در افغانستان و راه اندازی آن، مرحله اخذ تائیدیه است که بسیار اهمیت دارد. برای بازرسی آسانسور، بازرس تعیین میگردد که پس از بررسی تمامی موارد از جمله تست و بازرسی ایمنی آن به تائید نهایی میرسد و گواهینامه ایمنی آسانسور صادر میگردد که مدت اعتبار آن یک سال است. همچنین برای تمدید گواهینامه استاندارد نیاز به بازرسی سالانه است که به آن گواهی استاندارد ادواری آسانسور گفته میشود.
جمع بندی
نصب دقیق و درست آسانسور نیاز به مهارت و دانش فنی کافی دارد. برای نصب آسانسور در افغانستان پیش از هر چیز لازم است بدانید آسانسور شما از چه سامانه بالابر یا سیستم آسانسوری استفاده میکند. سپس مراحل نصب را مطابق آنچه در این مقاله ذکر شد انجام دهید.
از ارزیابی کاربری و محل نصب آسانسور، تعبیه و آماده سازی چاله آسانسور، آهن کشی و... تا نهایتاً دریافت استاندارد آسانسور انجام دهید. شرکت اوج فراز بیهق در این زمینه آمادگی دارد تا از صفر تا صد انتخاب آسانسور، نصب و راه اندازی آن در افغانستان و دریافت گواهینامه استاندارد با شما همکاری کند. جهت کسب اطلاعت بیشتر میتوانید با ما تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید:
سوالات متداول
چرا رعایت استانداردها و موارد ایمنی در ایجاد چاله آسانسور یا شفت اهمیت ویژهای دارد؟
چون شفت باید وزن آسانسور و مسافران آن را تحمل کند و در برابر نیروهای ایجاد شده در حین کار مقاومت کند.
خط تراز چیست و عدم تنظیم درست آن چه مشکلی ایجاد میکند؟
به خطی که محل توقف آسانسور در طبقات مختلف را تعیین میکند خط تراز میگویند. عدم تنظیم درست این خط میتواند باعث ایجاد شکاف بین لبه ورودی آسانسور و سطح طبقه شود و بسیار خطرناک است.
در کدام نوع آسانسور، نیازی به احداث موتورخانه نیست؟
در آسانسورهای هیدرولیکی نیازی به احداث موتورخانه نیست.