یکی از معضلاتی که احتمالا باعث ایجاد احساس ناخوشایندی استرس و ترس شدید در افراد هنگام استفاده از آسانسور می شود، قطع شدن برق در هنگام استفاده از آسانسور و محبوس شدن در یک فضای بسته است. در شیوه سنتی، در هنگام بروز چنین معضلی به حرکت در آوردن مجدد آسانسور زمان زیادی را به هدر می داد و این امر باعث استرس بیشتر کسانی که در آسانسور گیر کرده بودند، می شد. اما امروزه با نصب سیستم نجات اضطراری و به محض قطع شدن برق، با پخش کردن پیام های در آسانسور یه این مضمون که "ما با قطع برق مواجه شده ایم" و یا اینکه "آسانسور تا چند لحظه دیگر مجددا به کار خواهد افتاد" موجبات آرامش خاطر افرادی که در آسانسور حبس شده اند، را فراهم می کند.
نحوه کارکرد سیستم نجات اضطراری این گونه است که به هنگام قطع شدن برق با بهره گیری از UPS ،آسانسور به سمت نزدیکترین طبقه حرکت می کند و متوقف شده تا افرادی که در کابین حبس شده اند از آن خارج شوند. بدین ترتیب دیگر مسافرین در زمان قطع برق، در آسانسور محبوس نخواهند شد.
در واقع، سیستم نجات اضطراری با استفاده از میکرو کنترل ها، در کمترین زمان ممکن، کمترین عدد چرخش به سمت نزدیکترین طبقه به سمت بالا یا پایین را محاسبه نموده و آسانسور پس از رفتن به طبقه مورد نظر توقف کرده و درب کابین را باز می کند و نیازی به وجود نیروی امدادی یا افراد متخصص در ساختمان نخواهد بود.
این سیستم را با نام بلک اوت Black Out نیز می شناسند و نصب سیستم نجات اضطراری در بیمارستان ها، مراکز خرید، مجتمع های ورزشی، مجتمع های آبی، هتل ها و مجتمع های مسکونی بسیار ضرورت دارد.
ضمن اینکه در ویرایش جدید استاندارد ملی ایران در نصب آسانسور، برای سیستم های آسانسور گیرلس وجود این قابلیت الزامی می باشد.
موارد قابل اهمیتی که در هنگام سفارش سیستم نجات اضطراری باید در نظر داشته باشیم:
باید به نوع آسانسور و اینکه مثلا از نوع آسانسور کششی است یا آسانسور هیدرولیک دقت کنیم
* تفاوت نوع موتور (آسنکرون یا سنکرون)
* ولتاژ جریان های شیر برقی در آسانسور هیدرولیک
* جریان ترمز مکانیکی و همین طور جریان کمان درب بازکن
* و نوع درب آسانسور
* توان موتور و درایو تابلو فرمان نیز از موارد قابل اهمیت است ، مخصوصا با توجه با اینکه از تنوع بسیار بالای نیز برخوردار هستند.
اغلب، طراحی های سیستم نجات اضطراری به شکلی است که به عنوان رابط بین برق شهری و تابلو فرمان اصلی عمل می کند و در مواقع ضروری برق تابلو فرمان را قطع نموده و کنترل سایر تجهیزات آسانسور را در دست می گیرد.
بسیار مهم است که قبل از نصب سیستم نجات اضطراری و راه اندازی آن، جزئیات نصب سیستم دفترچه راهنما با دقت فراوان مطالعه شود. برای تسهیل در راه اندازی سیستم نجات اضطراری انتخاب اندازه مناسب برای سیمهای رابط و همچنین دقت کافی در استحکام اتصالات بسیار مهم است.
اتصال خروجی های سیستم نجات اضطراری مثل سیستم های درایودار به دور تند موتور نیز اهمیت دارد و به هیچ عنوان از دور آهسته استفاده نشود.
در انتها لازم به ذکر است که بایستی پس از تحویل سیستم، برای نصب سیستم نجات اضطراری و راه اندازی آن اقدام نمود و باطری های آن شارژ شوند. زیرا گاهی اوقات که بین تحویل سیستم و نصب آن فاصله می افتد و این موضوع برای سیستم های نجات اضطراری مضر است. بنابراین، لازم است که در بازرسی های دوره ای ولتاژ باطری وعملکرد آن با قطع برق ونحوه کارکرد آن تست و بررسی شوند تا باطری ها دشارژ نشده واز عمر آن کاسته نشود.
کارشناسان شرکت اوج فراز بیهق آماده ارائه مشاوره وخدمات در زمینه نصب سیستم نجات اضطراری هستند. برای اطلاعات بشتر با ما تماس بگیرید.