صنعت آسانسور ارتباط تنگاتنگی با صنعت ساختمان سازی دارد و تغییرات در هر بازار باعث ایجاد تغییراتی در صنعت دیگر میشود. مطمئنا با افزایش ساخت و ساز آپارتمانهای چند طبقه در سطح شهر و همچنین ساخت آسمان خراشها در سطح شهر نیاز به نصب آسانسور و رفت و آمد راحت بین طبقات بیشتر شده است. به همین دلیل، نیاز بیشتری به نصاب آسانسور در صنعت ساختمان و آسانسور احساس میشود. با توجه به افزایش تقاضا برای نصب آسانسور در پروژههای ساختمانی جدید و در ساختمانهای قدیمی، تقاضای زیادی در بازار برای نصاب آسانسور وجود دارد و افراد زیادی تمایل دارند وارد این بازار کار شوند. در این مطلب ضمن تعریف شغل نصاب آسانسور ، مهارتها و آموزشهای لازم وی را برشمرده و ویژگیها و خطرات این شغل را بررسی میکنیم.
نصاب آسانسور کسی است که در زمینه قطعات آسانسور و عملکرد آنها دانش و تجربه زیادی داشته باشد و بر اساس این دانش وظیفه نصب و راه اندازی آسانسور در بخشهای آهن کشی چاه آسانسور، نصب ریل و درب آسانسور، نصب مکانیکال یا الکتریکال آسانسور، راه اندازی و تست و تحویل آسانسور را بر عهده دارد. البته با توجه به تخصصی شدن امور، ممکن است نصاب آسانسور تنها در یکی یا دو مورد از مراحل نصب تخصص داشته باشد. علاوه براین، افراد ممکن است در زمینه تعمیر و نگهداری آسانسور هم فعالیت کنند و یا در این موارد کارفرما را به یک سرویسکار و تکنسین آسانسور ارجاع دهند.
نصب آسانسور به یک برنامه ریزی عملیاتی و کامل و سازماندهی مرتبط پروژه نیاز دارد. از آنجایی که نصب آسانسور در چند مرحله مختلف انجام میشود، بنابراین باید به نصب آسانسور را به صورت یک فرآیند توجه کرد.
نصاب آسانسور باید دانش فنی و تخصصی لازم برای نصب، تعمیر و نگهداری آسانسورها را داشته باشد و با مقررات و استانداردهای ایمنی مربوطه آشنا باشد. نصاب آسانسور وظیفه دارد که پس از بازدید محل نصب شرایط و محل نصب را بررسی کرده و با توجه به نقشه ساختمانی و نقشه اجرایی آسانسور نسبت به طراحی و تجهیز این دستگاه اقدام کند. از جمله وظایف نصاب آسانسور در زمینه نصب، تعمیر و نگهداری آسانسور عبارتند از:
نصب آسانسور | نصب اجزای مختلف آسانسور شامل قاب، سیستم هیدرولیک یا الکتریکی، دربها، سیستم کنترل و سایر اجزا است. |
تعمیر آسانسور | مسئول تشخیص و رفع عیوب و خرابیهای آسانسور شامل تعمیر دربها، سیستم هیدرولیک یا الکتریکی، سیستم فرامین و سایر اجزا است. |
نگهداری و سرویس آسانسور | مسئول انجام عملیات نگهداری دورهای بر روی آسانسورها شامل تست و عیبیابی سیستمها، تنظیم و تعمیر قطعات، گریس کردن و روغنکاری قطعات مکانیکی، بررسی سیستمهای کنترل و انجام تعمیرات پیشگیرانه است. |
فرد برای ورود به حرفه نصب آسانسور باید مهارتهای زیر را داشته و در جهت تقویت آنها اقدام کند:
نصاب آسانسور باید مهارت فنی لازم برای نصب، تعمیر و نگهداری آسانسور را داشت باشد و شناخت کافی از سیستمهای مختلف آسانسور کسب کرده باشد. با توجه به حساسیت کار، نصاب آسانسور باید با دقت و دانش فنی لازم وظایف خود را در زمینه نصب آسانسور انجام دهد.
نصاب آسانسور باید از استانداردهای نصب و عملکرد آسانسور مطلع باشد. همچنین توجه به استانداردهای ملی و محلی ساختمانی و مقررات ایمنی و استفاده از قطعات استاندارد برای تجهیز آسانسور لازم و ضروری است.
گاهی برای نصب و تعمیر آسانسور لازم است که فرد قطعات سنگین را جابجا کرده و فعالیتهای فیزیکی زیادی داشته باشد. بنابراین، یک نصاب آسانسور باید برای انجام صحیح وظایف خود قدرت بدنی لازم را داشته باشد.
همانطور که قبلا توضیح داده شد، نصاب آسانسور باید بتواند ضمن ارتباط گیری با مشتری و ارائه مشاوره و توصیههای لازم، باید بتواند با سایر اعضای تیم ارتباط برقرار کند و توانایی توضیح فعالیتهای لازم برای اجرا در ساختمان را داشته باشد.
با توجه به فعالیتهای سنگین و حساسیت فرآیند نصب، فرد یا تیم نصاب با خطرات متعددی در مراحل مختلف نصب روبرو میشوند. در ادامه برخی از خطرات شغلی نصب آسانسور را با هم مرور میکنیم:
خطرات فیزیکی این شغل شامل آسیب جسمانی ناشی از قرار گرفتن در ارتفاع، جابجایی قطعات سنگین، صدمات ناشی از ابزارهای برقی و دستگاههای مکانیکی، و برخورد با مواد و قطعات تیز و خطرناک است.
در زمان نصب و تعمیر آسانسور، فرد با خطرات الکتریکی از جمله احتمال برق گرفتگی، شوک الکتریکی و برخورد با سیستمهای برقی و الکترونیکی روبرو میشود.
نصاب آسانسور باید جهت جلوگیری از خطر سقوط از ارتفاع یا سایر آسیبهای فیزیکی نکات احتیاطی هنگام استفاده از تجهیزات ایمنی را رعایت کند.
نصاب آسانسور باید در طول عملیات نصب، تعمیر یا نگهداری آسانسور با خطراتی از جمله خطر قفل نشدن دربها، اشتباه در کنترل حرکت آسانسور، خطر گیر کردن بین قطعات و سایر موارد مواجه شود.
عدم رعایت نکات ایمنی عمومیباعث میشود که خطرات ایمنی نصاب و سایر افراد حاضر در محل را تهدید کند. بنابراین، نصاب آسانسور باید از ابزارمحافظتی و هشداردهی مناسب استفاده کرده و عملیات نصب را با دقت اجرایی کند. تجهیزات ایمنی هنگام کار عبارتند از دستکشها، عینک ایمنی و کفشهای مقاوم که باید همراه با رعایت دقیق مقررات ایمنی و استفاده از ابزارها و تجهیزات باشد.
با توجه به خطرات و ویژگیهای شغلی گفته شده در بالا، فرد نصاب باید آموزشهای ایمنی لازم را دریافت کرده و در زمینه نصب و تجهیز آسانسور اطلاعات خود را به روز رسانی کند.
گاهی این سوال پیش میآید که برای این که یک نصاب آسانسور شویم باید چه کار کنیم؟ یک نصاب آسانسور خوب معمولاً به صورت ترکیبی از آموزش عملی و آموزش تئوری را از طریق شرکتهای تولید کننده آسانسورها، مؤسسات آموزش فنی و حرفهای و سازمانهای مرتبط با صنعت آسانسور دریافت کرده و چندین سال در این زمینه تجربه کار کسب کرده است.
از جمله آموزشهای تئوری که برای ورود به حرفه نصب آسانسور باید بگذرانید، عبارتند از:
آشنایی با اجزا و سیستمهای آسانسور: طی این آموزشها فرد با اجزا و سیستمهای مختلف آسانسورها، از جمله قطعات مکانیکی، برقی و الکترونیکی آنها آشنا میشوند.
روشها و فرآیندهای تعمیر و نگهداری آسانسور: در این بخش، فرد با انواع جنبههای تعمیر و نگهداری آسانسورها، از جمله تنظیم و تعویض قطعات، عیبیابی و رفع خطاها، تعویض روانکارها و سیستم کنترل آسانسور آشنا میشود.
آشنایی با استانداردهای ایمنی و مقررات: افراد باید با مقررات و استانداردهای ایمنی مربوط به نصب و عملکرد آسانسورها از جمله استفاده از تجهیزات ایمنی، روشهای ایمنی در عملیات نصب و تعمیر و رعایت مقررات محلی و ملی آشنا شوند.
آموزش خواندن نقشهها و دستورالعملها: نصابان آسانسور باید بتوانند نقشههای فنی و دستورالعملهای نصب و تعمیر آسانسور را به درستی تشخیص داده و اجرا کند.
در ادامه کار، فرد باید دورههای آموزشهای عملی را گذرانده و تجربه عملی لازم برای ورود به این حرفه را کسب کند. برای این کار فرد ملزم است که مدت زمان مشخصی را به عنوان کارآموز در محل نصب و تعمیر آسانسورها، تحت نظارت نصابان تجربی و مربیان کار حضور داشته و به صورت عملی آموزش ببیند. در طول زمان آموزشهای عملی فرد با مسائلی مانند نصب قطعات و سیستمها، تعمیر و عیبیابی در مواقع اضطراری، تنظیم و برنامهریزی عملکرد آسانسور و سایر فعالیتهای مربوط به نصب و تعمیر به صورت کاربردی آشنا میشود.
پس از گذراندن این دورههای آموزشی و آموزش عملی فرد میتواند مجوزها و گواهینامههای لازم را برای انجام فعالیتهای نصب آسانسور دریافت کنند تا نشان دهد که صلاحیت فنی لازم برای انجام کارهای نصب آسانسور را دارد.
با توجه به این که صنعت آسانسور و ساختمان مدام در حال توسعه و پیشرفت است، فرد باید همواره اطلاعات خود را در زمینه سیستمهای کنترل هوشمند، سیستمهای ارتباطات، سیستمهای ایمنی پیشرفته و سایر فناوریهای مرتبط به روز رسانی کند و با آخرین فناوریها و نوآوریهای صنعت آشنا شود.
البته نصب انواع آسانسور از جمله آسانسورهای کششی (گیربکس، گیرلس و روملس) و آسانسور هیدرولیک به دانش تخصصی خاصی نیاز دارد. قبل از استفاده از خدمات نصاب آسانسور باید مطمئن شویم که آن فرد دانش کافی در مورد نصب نوع خاص آسانسوری که مدنظر ماست را داشته باشد. توصیه میشود که برای نصب آسانسور از نصابان شرکتهای آسانسوری که شهرت و دانش بالایی دارند استفاده کنید. اوج لیفت یکی از همین شرکتهای نصب، راه اندازی و تعمیر و نگهداری آسانسور و پله برقی در مشهد است که با توجه به سابقه، دانش تخصصی، خدمات مشاوره و خدمات پس از فروش آسانسور شهرت بالایی در این صنعت پیدا کرده است.
عکس های بیشتر
تفاوت گاورنر و پاراشوت
سوالات متداول
عمدتا نصاب آسانسور در معرض چه دسته خطراتی قرار میگیرد؟
عمدتا یک نصاب آسانسور میتواند در معرض خطرهای فیزیکی، الکتریکی، خطرات سقوط و آسیبهای فیزیکی، خطرات مربوط به عملیات آسانسور و خطرات ایمنی عمومیقرار بگیرد.
وظایف اصلی نصاب آسانسور چیست؟
وظایف اصلی نصاب آسانسور نصب، تعمیر و نگهداری آسانسور است.
آیا سرویسکار آسانسور لزوما نصاب هم هست؟
یک نصاب آسانسور میتواند خدمات تعمیر و سرویس آسانسور را انجام دهد، اما یک سرویسکار لزوما نمیتواند خدمات مربوط به نصب را ارائه دهد چون به دانش و مهارت بیشتری احتیاج دارد.
نصاب آسانسور چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
نصاب آسانسور باید ضمن داشتن مهارت فنی و قدرت بدنی لازم، از مقررات و استانداردهای صنعت ساختمان و آسانسور آگاه باشد و بتواند با استفاده از مهارتهای ارتباطی خود مسایل را به خوبی به مشتریان و سایر اعضای تیم توضیح دهد.