پاراشوت آسانسور

ترمز آسانسور که نام دیگر آن پاراشوت است، در قسمت پایین یا بالای یوک آسانسور نصب می‌شود. این قطعه آسانسور اهمیت زیادی در ایجاد ایمنی استفاده از سیستم آسانسور می‌شود.

پاراشوت آسانسور

پاراشوت‌ آسانسور مانند ترمز اتومبیل، هرگاه سرعت آسانسور از حد معینی بیشتر شود، این سیستم ترمز مانع سقوط یا ادامه حرکت آسانسور می‌شود.

ترمز ایمنی

ترمز ایمنی آسانسور یک عنصر کلیدی در تأمین امنیت و راحتی کاربران و عملکرد صحیح آسانسور است. این سیستم در زمانی که احتمال سقوط آسانسور وجود دارد، فعال می‌شود و با ایجاد اصطکاک یا قفل کردن کابین روی ریل‌های آسانسور، از سقوط آن جلوگیری می‌کند. ترمزهای ایمنی آسانسور باید با استانداردهای ایمنی بین‌المللی و ملی مطابقت داشته باشند و در طراحی و نصب آنها از اصول ایمنی دقیق پیروی شود. عدم وجود یا نقص در عملکرد ترمز ایمنی آسانسور می‌تواند به حوادث جدی منجر شود، بنابراین نگهداری و بازرسی منظم آن بسیار حائز اهمیت است که انتخاب شرکت اوج لیفت با بیش از 20 سال سابقه اجرایی در حوزه های آسانسور و پله برقی در زمینه مشاوره، اجرا و خدمات پس از فروش، بهترین گزینه است.

ترمز آسانسور
پاراشوت آسانسور

اجزای ترمز اضطراری 

یک سیستم ترمز آسانسور از اجزای متعددی تشکیل شده است که شامل موارد زیر می‌شود: 

سنسور ایمنی پاراشوت یکی از اجزای مهم سیستم ایمنی آسانسور است که نقش اساسی در جلوگیری از سقوط کابین دارد. این سنسور با سیستم ترمز اضطراری پاراشوت (چتر نجات) هماهنگ است که اگر آسانسور سقوط کند یا سرعت آن بسیار زیاد باشد این سنسور فعال می‌شود. همچنین این سنسور ایمنی در کنار سایر اجزای سیستم ایمنی آسانسور، از جمله گاورنر و ترمز ایمنی، از حوادث جدی جلوگیری می‌کند.

اختراع پاراشوت آسانسور

 در سال 1852 بعد از تلاش‌های فراوانِ الیشا گریوز اوتیس، ترمز آسانسور اختراع شد و در صنعت حمل و نقل عمودی تحولی ایجاد کرد. بعد از اختراع ترمز آسانسور، به این وسیله به عنوان یک روش حمل و نقل ایمن نگاه می‌کردند چون احتمال سقوط آن کمتر می‌شد. 
ایجاد حس ایمنی و اطمینان برای استفاده از یک وسیله حمل و نقل خیلی اهمیت دارد. به همین دلیل اختراع ترمز آسانسور باعث افزایش محبوبیت و استفاده از آن شد. در این مطلب در مورد انواع ترمز آسانسور و نحوه کارکرد آن توضیح می‌دهیم.

انواع پاراشوت آسانسور

آسانسور دارای سه نوع سیستم ترمز جهت ایمنی بیشتر است که در زیر آن‌ها را توضیح می‌دهیم:

پاراشوت آنی

این نوع پاراشوت‌ها به صورت شانه ای یا غلطکی تولید می‌شوند و به صورت آنی عمل می‌کنند. هنگام فعال شدن و عملکرد این سیستم پاراشوت آنی، ضربه نسبتا شدیدی به مسافران داخل کابین وارد می‌شود چرا که ترمز آسانسور به صورت خیلی سریع عمل می‌کند.

پاراشوت‌های تدریجی

برخلاف پاراشوت آنی، این سیستم‌های پاراشوت به صورت تدریجی و به آرامی‌عمل می‌کند و در نتیجه ضربات کمتری به کابین وارد می‌کند. در این سیستم، فکهای ترمز اضطراری عمل می‌کنند و به صورت تدریجی سرعت کابین کاهش پیدا می‌کند تا در نهایت به طور کامل متوقف شود.

پاراشوت ضربه گیر

این سیستم پاراشوت برای حل مشکل ضربات لحظه ای در پاراشوت آنی به کار می‌رود. در این سیستم برای مهار ضربه از فنرهای‌های مستهلک کننده انرژی استفاده می‌شود تا ضمن توقف کابین، ضربه کمتری به مسافران وارد شود.

نحوه عملکرد ترمز اضطراری آسانسور

با افزایش بیش از حد سرعت آسانسور (بالاتر از یک متر بر ثانیه)، سیم بکسل که بر به وسیله یک اهرم روی فلکه گاورنر نصب شده است، باعث فعال شدن گاورنر می‌شود. در پی آن فک‌های ترمز به شدت بسته شده و دندانه‌های ترمز اصطکاک بالایی را ایجاد می‌کنند (فعال شدن پاراشوت) که در نتیجه مانع ایجاد حرکت در آسانسور می‌شود.

در واقع، گاورنر بخشی از سیستم ترمز آسانسور را تحریک می‌کند و پاراشوت بخشی دیگر را فعال می‌کند. در عمل، درصد اطمینان به پاراشوت بالاتر است و اعتماد بیشتری به عملکرد سیستم ترمز آسانسور در مقایسه با گاورنر وجود دارد چرا که در سیستم ترمز، میزان اصطکاک ریل‌ها به مراتب بالاتر بوده است و توقف بهتری انجام می‌شود.

نصب ترمز آسانسور

خوشبختانه این روزها طبق مبحث 15 مقررات ملی ساختمان همه آسانسورها باید مجهز به یک سیستم ترمز ایمنی آسانسور یا پاراشوت باشند. در غیر این صورت، امکان بهره برداری از آن دستگاه آسانسور وجود ندارد. با توجه به این الزام، همه متخصصان و نصابان آسانسور به اهمیت نصب ترمز آسانسور پی برده اند و مالکان ساختمان‌ها هم بدون نصب این سیستم ایمنی امکان بهره برداری از آسانسورها را ندارند. این موضوع باعث بالارفتن ایمنی مسافران و افزایش رضایت آن‌ها از عملکرد دستگاه می‌شود.

ارزیابی پاراشوت آسانسور

رعایت استانداردهای ایمنی و نگهداری مداوم، تضمین‌کننده عملکرد ایمن پاراشوت آسانسور است. باید توجه کرد که برای افزایش ایمنی آسانسور تنها باید به یک فرد یا شرکت معتبر در زمینه نصب ترمز آسانسور و یا پک کامل آسانسور اعتماد کرد. اوج لیفت با بیش از دو دهه سابقه فعالیت در زمینه تجهیز و نصب آسانسور در مشهد، یکی از بهترین گزینه‌ها در این زمینه است. بنابراین توصیه می‌شود قبل از اقدام به نصب و تجهیز آسانسور حتما با مشاوران فنی و فروش شرکت اوج لیفت مشورت کنید. 

بیشتر بخوانید:

خرید آسانسور

همه چیز در مورد آسانسور

سرویس آسانسور و پله برقی

عکس های بیشتر

تفاوت گاورنر و پاراشوت

آسانسورهای مربوط به این قطعه

600kg 30 1.6
آسانسور گیربکس 8 نفره

ظرفیت آسانسور 8 نفره معادل وزن 600کیلوگرم در استاندارد آسانسور تعریف شده است. بنابراین وزن مفید جابجایی در این آسانسور 600 کیلوگرم می‌باشد

975kg 30 1.6
آسانسور روملس 13 نفره

ظرفیت آسانسور 13 نفره معادل وزن 975 کیلوگرم در استاندارد آسانسور تعریف شده است. بنابراین وزن مفید جابجایی در این آسانسور 975 کیلوگرم می‌باشد.

امتیاز دهید
1 رای (5 از 5)

سوالات متداول

آیا تجهیز آسانسور به سیستم ترمز یک الزام است؟

خوشبختانه این روزها طبق مبحث 15 مقررات ملی ساختمان همه آسانسورها باید مجهز به یک سیستم ترمز ایمنی آسانسور یا پاراشوت باشند.

نحوه عملکرد ترمز آسانسور را توضیح دهید؟

با افزایش بیش از حد سرعت آسانسور (بالاتر از یک متر بر ثانیه)، سیم بکسل که بر به وسیله یک اهرم روی فلکه گاورنر نصب شده است، باعث فعال شدن گاورنر می‌شود. در پی آن فک‌های ترمز به شدت بسته شده و دندانه‌های ترمز اصطکاک بالایی را ایجاد می‌کنند (فعال شدن پاراشوت) که در نتیجه مانع ایجاد حرکت در آسانسور می‌شود.

ترمز آسانسور از چه قطعاتی تشکیل شده است؟

فلکه ته چاه سیم بکسل آسانسور گاورنر آسانسور پاراشوت کنتاکت‌های ایمنی