فریم موتور آسانسور یا همان elevator motor frame یک ساختار فولادی است که موتور آسانسور را در خود نگه میدارد و وزن و فشار موتور آسانسور را تحمل میکند. در طراحی و ساخت فریم موتور باید از استاندارهای بین المللی و ملی تبعیت کرد چرا که این قطعه آسانسور باید آن چنان قوی و مقاوم باشد که قادر به تحمل وزن آسانسور و بار باشد. در ادامه این مطلب بیشتر با این قطعه مهم در آسانسور آشنا میشویم.
فریم آسانسور با توجه به نوع موتور آن میتواند متفاوت باشد. در واقع فریم موتور شامل قاب و اجزای دیگر میباشد که با توجه به تفاوتهای موتور آسانسور از انواع و ساختارهای متفاوت آن استفاده میشود. بنابراین، فریم موتورهای گیربکس و گیرلس دارای ساختار و عملکرد متفاوتی هستند:
در موتورهای گیربکس، فریم موتور باید قادر به پشتیبانی از گیربکس و انتقال نیروهای ایجاد شده باشد چرا که در این موتورها ضمن کاهش سرعت، نیروی بیشتری تولید میشود.
در موتورهای گیرلس که به شافت باله متصل هستند، فریم موتور باید قادر به نگهداری مناسب از موتور و جلوگیری از ارتعاشات آن باشد.
وظایف اصلی فریم موتور آسانسور عبارتند از :
وظیفه اصلی فریم موتور، نگهداری از موتور است که باعث استحکام و پایداری آن میشود. فریم موتور محفظه ای است که موتور در آن قرار میگیرد و مانع رسیدن لرزش و سایر تکانهها به موتور میشود.
یکی از مهم ترین وظایف فریم حفاظت از موتور در برابر ضربات خارجی، گرد و غبار، رطوبت، تکانههای خارجی و غیره است.
فریم موتور با سیستمهای ایمنی آسانسور مانند سیستمهای ضدلرزش و سیستمهای حفاظت در برابر افت و سقوط هماهنگ باشد تا از بروز حوادث احتمالی جلوگیری کرده و ایمنی آسانسورها را افزایش دهد.
فریم موتور باید آن چنان قوی باشد که بتواند وزن آسانسور را تحمل کرده و ایمنی لازم را برای موتور آسانسور فراهم کند.
فریم آسانسور نقش مهمی در ایجاد استحکام و تقویت ساختار آسانسور دارد. بنابراین با توجه به ویِژگیهای زیر میتواند از شکسته شدن و تغییر شکل ناگهانی آسانسور جلوگیری کنند:
این قطعه از جنس فولاد با کیفیت بالا است و میتواند وزن و فشار بالا را تحمل کند.
حتما فریم موتور باید بر اساس محاسبات مهندسی و استانداردها و توسط افراد متخصص و با تجربه طراحی و نصب شود. در غیر این صورت نمیتواند نیروها و فشارها را به صورت متوازن به ساختار آسانسور انتقال دهد.
نصب فریم آسانسور کاری تخصصی و مهم است چرا که در صورت نصب ناصحیح آن نمیتوان از استحکام و پایداری آسانسور اطمینان حاصل کرد.
برای طراحی و ساخت آسانسور باید به استانداردهای زیر توجه کرد:
استانداردهای EN-81-1 و EN-81-2 که شرایط طراحی و ساخت آسانسورها را توضیح داده است.
استانداردهای ASME A17.1/CS B44 که الزامات طراحی و ساختآسانسورها را توضیح داده و شامل الزامات فریم موتور آن هم میشود.
استاندارد چینی GB 7588-2003
استاندارد بین المللی ISO 4190-1 که ضمن بیان مشخصات فنی و الزامات فریم موتور در مورد ایمنی آسانسور هم بحث میکند.
با توجه به وظایف و کارکردهای فریم موتور آسانسور که در بالا اشاره شد، میتوان به اهمیت وجود این قطعه در آسانسور پی برد. بنابراین بروز هر گونه مشکل در آن میتواند ایمنی آسانسور را به خطر انداخته و باعث بروز خسارتهای جبران ناپذیری شود.
در نتیجه در بازدیدهای منظم تکنسین آسانسور، باید وضعیت فریم ارزیابی شده، هرگونه خرابی آن شناسایی شده و اقدامات لازم برای تعمیر و نگهداری پیشگیرانه انجام شود.
تعمیرات فریم موتور آسانسور میتواند شامل جوشکاری، تعویض قطعات، تعمیر خطوط لوله، بازسازی فریم موتور در صورت لزوم به بازگشت به عملکرد ایمن، باشد.
در این بازدیدها باید با استانداردهای روز دنیا مطابقت داده شود و نتیجه این بازدیدها را به طور کامل ثبت و مستند نماید.
کیفیت فریم موتور آسانسور بسیار مهم است، بنابراین باید در انتخاب برند این قطعه بسیار دقت کرد. بهترین برندهای فریم موتور آسانسور شامل موارد زیر است:
اوتیس
میتسوبیشی الکتریک
Thyssenkrupp
Schindler
Kone
شرکت اوج لیفت با توجه به سابقه و تخصص در زمینه طراحی و نصب انواع آسانسورها و پله برقی و ارائه خدمات سرویس و نگهداری آنها، مرجع تخصصی و معتبری در زمینه طراحی و ساخت فریم موتور آسانسور است. بهتر است قبل از انجام هر کاری، از متخصصان آسانسور اوج لیفت مشاوره بگیرید و به تخصص و تجربه آنها در زمینه طراحی و اجرای آسانسور خصوصا تجهیز و نصب فریم موتور آن اعتماد کنید تا بتوانید از ایمنی و استحکام ساختار آسانسور خود اطمینان حاصل کنید.
آسانسورهای مربوط به این قطعه
ظرفیت آسانسور 13 نفره معادل وزن 975 کیلوگرم در استاندارد آسانسور تعریف شده است. بنابراین وزن مفید جابجایی در این آسانسور 975 کیلوگرم میباشد.
ظرفیت آسانسور 10 نفره معادل وزن 750کیلوگرم در استاندارد آسانسور تعریف شده است. بنابراین وزن مفید جابجایی در این آسانسور 750 کیلوگرم میباشد
سوالات متداول
تعمیرات فریم موتور آسانسور شامل چه فعالیت هایی می شود؟
تعمیرات فریم موتور آسانسور میتواند شامل جوشکاری، تعویض قطعات، تعمیر خطوط لوله، بازسازی فریم موتور در صورت لزوم به بازگشت به عملکرد ایمن، باشد.
چگونه فریم موتور آسانسور میتواند از خطر شکستن یا تغییر شکل ناگهانی آسانسور جلوگیری کند؟
توجه به عواملی مانند استحکام ساختار آن، طراحی مناسب و نصب صحیح فریم موتور می تواند مانع تغییر شکل ناگهانی آسانسور شود.
مهم ترین وظایف فریم موتور آسانسور کدام هستند؟
نگهداری موتور حفاظت از موتور ایمنی آسانسور انتقال بار